Tomáš výrobce je Vtípil hluku.


"Svobodně skáče mezi elektronickou a akustickou hudbou, nenechává se svázat žánrovými škatulkami a rád spolupracuje s muzikanty všech generací od Martina E. Kyšperského až po Pavla Zajíčka a DG 307." (Karel Veselý, Nový prostor)

http://www.novyprostor.cz/clanky/430/krasa-chybovych-hlasek.html

 

Tomáš Vtípil bývá nejčastěji označován jako výrobce hluku, skladatel filmové a scénické hudby, performer; často spolupracuje s nejrůznějšími hudebními uskupeními napříč hudebními žánry (DG 307, Urband, [che]). Ale jakkoli může tenhle výčet znít rozmanitě, v pojetí Tomáše Vtípila všechno představuje objevování vnitřní jednoty. 

 

Nové album SYNTAX ERROR si můžete koupit na fair price music.

Diskografie

2013<br>Tomáš Vt (...)
2013
Tomáš Vtípil: Syntax Error (digital release)
2013<br>Tomáš Vt (...)
2013
Tomáš Vtípil: RRRRRR / FAQ: FAQ (split LP)
2013<br>DG307: Ži (...)
2013
DG307: Životy? Nebo bludné kruhy? (CD)
2012<br> [che]: Ru (...)
2012
[che]: Rub a to (CD)
2012<br>Marcel Kř (...)
2012
Marcel Kříž & Tomáš Vtípil Noisechestra: Buskers Burlesques
2011<br>Pavel Z.:  (...)
2011
Pavel Z.: Podobenství (CD)
2011<br>Pavel Z.:  (...)
2011
Pavel Z.: Kniha moří (kniha s CD)
2010<br>Tomáš Vt (...)
2010
Tomáš Vtípil: Do Not Eat - Throw Away (LP)
2008<br>[che]: Vyn (...)
2008
[che]: Vynášení a vykládání věcí (CD)
2007<br>Niemand &  (...)
2007
Niemand & Tomáš Vtípil: Neuland (CD)
2002<br>Čvachtav (...)
2002
Čvachtavý lachtan: Ropa (CD)
2002<br>Čvachtav (...)
2002
Čvachtavý lachtan & J. E. Frič: Jsi orkneyské víno (CD)

Dlouhodobé projekty

  • 1999 – nyní ___ sólová koncertní a performativní činnost v oblasti elektroakustické hudby, improvizace a autorského textu
  • 2010 - nyní ___ Monika Načeva spolupráce s českou zpěvačkou
  • 2005 - nyní ___ DG307 hudebně-poetický projekt básníka Pavla Zajíčka
  • 2002 - nyní ___ Urband akustické trio zaměřené na pouliční a klubovou interpretaci městského folkloru, blues, jazzu, šramlu
  • 1999 - nyní ___ [che] komorní hardcore chanson duo s Radimem Babákem
  • 2011 – 2014 ___ Trio Vtípil/ Manolov/ Hanousek – spolupráce s jazzovými hudebníky
  • 2000 - 2004 ___ cs_zvuk elektroakustická hudba, s Petrem Fučíkem
  • 1997 - 2005 ___ Čvachtavý lachtan rockový soubor
jukebox

(přehrávač se otevře do nového okna)

Klip Jazz (2014)
Vlněna live (2013)
Café Kunst live (2013)
Uvedení skladby Nápěvy domova na festivalu Expozice nové hudby Filharmonie Brno (2013)
DG 307 – Nebuď opatrnej (hudba: Tomáš Vtípil, text: Pavel Zajíček) – live Vlněna (2013)

Fotogalerie

 Slovenský křest (...)

aktuální koncerty a poslechy sledujte na

https://www.facebook.com/tomas.vtipil

Art's Birthday 2016 - Český rozhlas ve spolupráci s Národní galerií, 17.1.2016, Veletržní palác, koncert od 20.00 hodin

http://www.rozhlas.cz/artsbirthday/2016/_zprava/1569582

http://www.ngprague.cz/program-detail/artbirthday/ 

https://www.facebook.com/artsbirthday/?fref=nf

Futuristické soirée, Opening Performance Orchestra - koncept, 3 intonarumori (hlučníky)

Motto: „Na počátku byl svět tichý“

Jádrem skladby Futuristické soirée jsou dva klíčové texty futuristického hnutí z počátku dvacátého století – Manifest futurismu Filippa Thommasa Marinettiho a Manifest futuristických hudebníků Balilly Prately. Zvukovou esenci skladby tvoří tři intonarumori, nástroje vynalezené a zkonstruované italskými futuristy, jejichž pomocí se do hudby nového věku měly dostat hluky. Dva sólové party na housle představují variaci a improvizaci v duchu partitur enharmonické hudby, které tvořily základ futuristických hudebních kompozic. Výsledkem této otevřené spolupráce se stane společná skladba využívající synergie rozmanitých přístupů všech zúčastněných protagonistů.

Pavel Z - mluvené slovo, Phaerentz - mluvené slovo, David Danel - housle, Tomáš Vtípil - housle

_

 

Bohoslužba Desert, 10. 1., host Ronaldo Manuel, hraje Tomáš Vtípil - Syntax Error

https://www.facebook.com/events/214440768893944/

_

 

rozhlasová hra Sestře duši 22. 11. 2015 14:00 - 15:00 Český rozhlas 3 - Vltava
https://www.facebook.com/events/1655385104739669/

„Běž za mě prosit, sestro!“ Tímto výkřikem začíná jedinečná nahrávka, kterou v premiéře uslyší posluchači vltavského Souzvuku v neděli 22. listopadu v 14 hodin. Básně Sylvy Fischerové ze zatím poslední vydané sbírky Sestra duše, ale i další často neznámé texty zhudebnili pro Český rozhlas původce hluku Tomáš Vtípil a zpěvačka Monika Načeva. V záznamu živě provedené kompozice je doprovodí interpretací slova herečka Marie Jansová. Některé z uvedených skladeb se v budoucnu také stanou základem nového alba dvojice Načeva-Vtípil. Autorsky se na pořadu podílel i jeho režisér Tomáš Soldán. Pořad natočil mistr zvuku Zdeněk Slavotínek.

 

"Ať už chápeme Syntax Error jako populární hudbu skládanou s pomocí metod avantgardy, anebo naopak jako avatgardu nakaženou populární hudbou, vždy vám z toho nakonec vyjde delikátní oslava uměleckého volnomyšlenkářství."

Karel Veselý (Nový prostor č. 430)

press kit

CV ke stažení (.pdf)

Tiskové foto ke stažení (.zip, 36 MB)
Balíček obsahuje tyto fotografie:

Z médií

design: František Eliáš, www.f-e.cz / starý web: old.vtipil.cz

dinn is not noise

Tomáš Vtípil is Czech composer, performer and producer. His attention moved from alternative rock to performance art/poetry (as Czech Poetry Slam champion), electronic, improvised and contemporary music. His last works combine this experience with somewhat more accessible forms of hip-hop and club music.

Solo Albums

2013 Tomáš Vtípil: SYNTAXX ERROR

2010 Tomáš Vtípil: DO NOT EAT - THROW AWAY

 

Tomáš Vtípil played clusters of electronically generated tones like collisions of club music, loud blasts of noise alternating with base, primitivistic yells before switching to some ugly and misshapen unamplified violin. It was a bold move and one of the more memorable sets of the long day.“ (Kurt Gottschalk, NewMusicBox)

http://www.newmusicbox.org/articles/a-week-of-ostrava-days/


 

“I want to give special mention here to a little-known Czech composer, Tomas Vtipil, whose latest work, Scattered Members (2012), was performed as part of the exhibition's opening events (...)The work is scored for ambulatory male choir and electronics, and is, in the end, an absolute celebration of the impossibility of singing in tune against a real-time remix of what's just been sung (...) It was a beautiful, surprising, and heroic performance of a work that I think adds an interesting and vital dimension to any ongoing conversation about the nature (and viability) of harmony. I also think Cage himself would have enjoyed it immensely.” (Laura Kuhn, John Cage Trust)

http://johncagetrust.blogspot.cz/2012/02/robert-ashleys-influence-of-john-cage.html

 

“While Vtípil’s bold attitude and his sound choices may slightly resemble the work of late Peter Christopherson of Coil in their last, “laptopish” period, as a composer, player, singer and writer he is truly unique. (...) Great debut and probably the best Czech album of the year!” (Pert Ferenc, HIS Voice)

http://www.hisvoice.cz/cz/articles/detail/21

 

 
For more information in English please contact management@vtipil.cz